Categories
Uncategorized

Frasa Menarik

Para pelajar Sekolah Tinggi Cina Sabah digalakkan memuat turun frasa nama yang disenaraikan supaya mengayakan penyampaian karangan kalian.  Isi yang sederhanana akan berseri-seri jika diserapkan dengan frasa-frasa yang menarik dan kata mutiara yang bersesuaian. Bagaimanapun sebelum memasukkan frasa tersebut, baiklah anda telah memahami maksud frasa itu dengan betul-betul.

Semoga kalian berjaya dalam peperiksaan SPM nanti dan mencapai keputusan yang cemerlang alam bahasa Malaysia dan mata pelajaran lain.

Download as:

Frasa yang menarik.pdf (Adobe Reader File)

Frasa yang menarik.doc (Microsoft Office 2003 Document)

6 replies on “Frasa Menarik”

Hi, saya seorang pelajar Bahasa Melayu daripada Singapura dan saya mahu berterima kasih kerana sudi mengongsi frasa-frasa menarik ini yang boleh digunakan dalam karangan saya.

Tidak dapat dinafikan bahawa frasa yang menarik dapat menyebabkan karangan anda lebih unik dan memukau hati pembaca (guru pemeriksa). Cikgu berasa kagum kerana saudari berminat untuk memartabatkan mutu bahasa Malaysia walaupun berada di Singapura yang rata-rata tidak mementingkan bahasa Melayu. Semoga maklumat dalam blog ini dapat memaafkan anda. Selamat maju jaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *