Categories
Uncategorized

Latihan Cakap Ajuk dan Cakap Pindah

Tukar ayat cakap ajuk kepada cakap pindah tanpa mengubah maksudnya.

  1. “Hai, Minah! Sudah lama kita tidak berjumpa. Apa khabar?” kata Siti.
  2. “Tidak, saya tidak pernah terlibat dalam kes kecurian. Semua ini fitnah orang lain yang cemburu saya,” kata pemuda itu kepada seorang pegawai polis.
  3. “Tolong, tolong! Adik saya terjatuh ke longkang. Adik saya tidak tahu berenang. Cepat, cepat tolongnya,” jerit Fatimah.
  4. “Baru-baru ini, kes ragut berlaku satu demi satu, saya sungguh kesal. Polis macam tidak bertindak sesuatu,” kata seorang tua di kedai kopi.
  5. “Saya tidak mahu kalian terus malas dan tidak membuat latihan. Jika kalian masih bersikap begini, saya akan menghubungi ibu bapa kalian,” kata guru kelas kepada sekumpulan pelajar.
  6. “Cis! Aku juga pendekar yang bukan alang-alang. Jangan sangka aku akan tunduk kepada keriskau. Kalau berani, biarlah kita berlawan lelaki sama lelak,” kata Hang Jebat kepada Hang Tuah.
  7. “Oh! Tuhan, ampuni dosaku. Berilah saya kekuatan untuk menghadapi segala kesusahan,” kata gadis itu.
  8. “Abu, sekarang mak akan pergi ke hospital untuk menziarahi ayah kamu. Nanti kamu masak gulai sayur yang disediakan di dapur sebagai lauk malam ini dan bekalan awak di sekolah esok,” kata emak.
  9. “Saya jalan dahulu, jika ada sebarang masalah, hubungi saya dengan telefon,” kata jurujual itu kepada Tauke Lim
  10. “Assalamualaikum, ada orang di rumah? Saya hendak mencari Kassim.   Adakah dia ada di rumah?” kata pemuda itu.

Jawapan

Tukar ayat cakap ajuk kepada cakap pindah tanpa mengubah maksudnya.

1. Siti bertegur sapa kepada Minah lalu mengatakan bahawa mereka sudah lama tidak berjumpa dan bertanyakan khabar kepadanya

2.       Pemuda itu menafikan dakwaan itu kepada seorang pegawai polis lalu mengatakan bahawa dia tidak pernah  terlibat dalam kes kecurian dan semua hal itu fitnah orang lain yang mencemburuinya.

3.  Fatimah menjerit dan meminta tolong kerana adiknya terjatuh ke longkang. Fatimah mengatakan bahawa adiknya tidak tahu berenag sambil meminta orang ramai supaya cepat menyelamatkan adiknya.

4        Di kedai kopi, seorang tua berasa sungguh kesal terhadap pihak polis kerana ketika itu kes ragut berlaku satu demi satu

5       Guru kelas menasihati sekumpulan pelajar bahawa beliau tidak mahu mereka terus malas dan tidak membuat latihan dan jika mereka masih bersikap begitu, beliau akan menghubungi ibu bapa mereka.

6       Dengan perasaan marah, Hang Jebat mengatakan bahawa dia juga pendekar yang bukan alang-alang dan Hang Tuah tidak patut  menyangka bahawa dia akan tunduk kepada kerisnya. Hang Jebat juga mencabar Hang Tuah bahawa jika Hang Tuah berani, mereka boleh berlawan secara lelaki dengan lelaki.

7        Gadis itu berdoa kepada Tuhan agar  mengampuni dosanya dan memberinya kekuatan untuk menghadapi segala kesusahan.

8.       Emak memberitahu Abu bahawa ketika itu dia akan pergi ke hospital untuk menziarahi ayah Abu. Emak memesan Abu supaya Abu memasak gulai sayur yang disediakan di dapur selepas itu sebagai lauk malam itu dan bekalan Abu di sekolah keesokan hari.

9.      Jurujual itu meminta diri kepada Tauke Lim  lalu mengatakan bahawa jika ada sebarang masalah, Tauke Lim boleh menghubunginya dengan telefon.

10.   Pemuda itu memberikan salam lalu bertanya sama ada terdapat orang di rumah dan menyatakan bahawa dia hendak mencari Kassim  sama ada Kassim ada di rumah.

26 replies on “Latihan Cakap Ajuk dan Cakap Pindah”

soalan-soalan yang dipaparkan bagi saya ialah soalan tahap tinggi dan bagus kerana boleh melatih saya menjawab soalan susah

hai saya nak cakap skit tentang lauk kalau nak tau lauk tu ape meh lah sini ade bermacam2 lauk kat mrsm taiping nie kalau boleh bwak lah lauk lain nak merasa gak

saya nak tahu tentang lauk kalau anda tau sila bagitau saya sebab ramai pelajar mrsm kuantan sering mengatakan saya nie lauk kalau macam tu saya nak makan saya sendiri kalau boleh sila makan saya awak nakal hahah geyhh gurau je kohkohkoh awak seronok cakap ngan awak and btw awak lawa malam tdi kat atas katil

Cikgu, bagaimana dengan soalan ini:
a)Pada pendapat kamu,apakah kepentingan pengurusan kewangan dalam kehidupan?” tanya Cikgu Sanisah kepada Hayati.
b)”Awak tidak boleh mengambil makanan yang mengandungi kolesterol yang tinggi,” kata pemuda itu kepada rakannya.
c)”Kamu berhati-hatilah ketika membeli barangan secara dalam talian,” pesan Puan Siti kepada anak gadisnya.
Saya mahu tukarkan cakap ajuk kepada cakap pindah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *