Categories
Uncategorized

Peranan Keluarga dalam Menangani Gejala Sosial

Pada alaf globalisasi dan modenisasi ini, gejala sosial sentiasa menghiasi lembaran akhbar.  Gejala sosial yang semakin meruncing telah menggusarkan masyarakat. Fenomena  ini diibaratkan duri dalam daging dalam sosial kita. Kenapa pembangunan mentaliti rakyat kita tidak selaras dengan pembangunan fizikal kita sehingga penyakit sosial sentiasa menjadi-jadi bagai cendawan tumbuh selepas hujan?  Tampaknya, masalah gengsterisme,  vandalisme, samseng jalanan,  pembuangan bayi,  remaja lari dari rumah sering berkait rapat dengan kebejatan institusi keluarga. Walhal, peranan keluarga amat signifikan untuk  mengekang sindrom sosial terutamanya masalah remaja.

Salah satu peranan institusi keluarga adalah ibu bapa perlu memberikan didikan agama dan moral kepada anak mereka sejak kecil kerana melentur buluh biarlah dari rebungnya.  Didikan agama dan moral bagaikan perisai yang berupaya menghalang segala godaan maksiat . Senario ini dapat membantu anak-anak mengelakkan diri daripada terlibat dengan gejala sosial.  Sebagai contoh, bapa boleh mengajar anak-anak mereka sendiri atau menghantar mereka ke sekolah agama.  Ketua keluarga perlu membimbing anggota keluarga untuk menjalankan solat sembahyang dan mengaji kitab-kitab.  Sehubungan dengan itu, anak-anak dapat membezakan antara kaca dengan permata kerana mempunyai jati diri yang kukuh sebagai pedoman hidupnya.

Selain itu, ibu bapa juga bertanggungjawab  untuk mengawasi pergerakan anak-anak. Ibu bapa perlulah mengawasi tingkah laku anak mereka sama ada di sekolah mahu pun di luar kawasan sekolah. Hal ini  terjadi demikian kerana  banyak pengaruh luaran seperti pengaruh rakan sebaya akan menghasut jiwa remaja yang bertelinga nipis dan pantang dicabar.  Jika rakan sebaya mereka tidak berperibadi mulia,  remaja yang setahun jagung dan darah setampuk pinang pasti akan mengikut jejak langkah rakan mereka, seperti melepak, berlumba haram dan sebagainya.  Lantarannya, pergaulan anak tidak boleh dipandang enteng oleh ibu bapa. Dengan kata lain , ibu bapa perlu mewujudkan keluarga yang bahagia demi membentuk personaliti anak-anak  yang mulia sehingga berjaya.

Tidak dapat disangkal lagi bahawa ibu bapa dan ahli keluarga yang lebih tua perlu menjadi contoh dan  teladan yang baik kepada anak-anak. Suri teladan ibu bapa  mampu membentuk sahsiah  anak-anak. Tambahan pula, sikap anak-anak yang suka meniru apa-apa sahaja yang dilihatnya. Bak kata peribahasa, “bagaimana acuan begitulah kuihnya”.  Ibu bapa perlu menjauhi kegiatan yang negatif seperti merokok, minum alkohol, mengakses laman web lucah dan lain-lain lagi.   Bapa borek anak rintik merupakan peribahasa yang perlu dihayati oleh ibu bapa. Sikap ibu bapa yang ego, individualistik, materialistik, dan bongkak  akan mencanai generasi  muda yang berakhlak biadab dan berbudaya sumbang.

Dalam pada itu, kasih sayang yang sempurna  dan kamil amat diperlukan oleh anak-anak. Ekoran daripada itu , ibu bapa wajar memberikan kasih sayang yang sepenuhnya kepada anak-anak. Kejadian  ini berlaku  kerana anak-anak yang kurang mendapat kasih sayang akan mudah terpengaruh oleh  gejala sosial. Ibu bapa perlu sentiasa melayani anak mereka bagai  menatang minyak yang penuh. Sebagai contoh, ibu bapa sewajarnya membelai dan mengucapkan kata-kata sayang kepada anak-anak mereka. Sementelahan, ibu bapa perlu memberikan pujian yang ikhlas ketika anak mereka mencapai sesuatu kejayaan atau melakukan perkara yang betul. Dengan itu, anak-anak akan berasa gembira dan seronok berada di rumah bersama-sama keluarga mereka. Mereka pun sanggup meluahkan isi hati ketika mengalami kemusykilan kerana ibu bapa mereka bersedia mendengar rintihan jiwa mereka. Ternyata keluarga yang harmoni  berdominan untuk  membanteras kegiatan negatif.

Di samping itu , setiap ahli keluarga juga perlu sentiasa berkongsi masalah. Ibu bapa harus  sentiasa bertanyakan masalah anak-anak.  Seterusnya, ibu bapa perlu membantu anak-anak menyelesaikan masalah yang dihadapi. Sebagai contoh, ibu bapa boleh meluangkan masa untuk membantu masalah pelajaran anak-anak. Sebaliknya anak-anak perlu memahami tanggungjawab dan bebanan ibu bapa mereka. Anak-anak perlu sentiasa membantu ibu bapa membuat kerja rumah tangga untuk meringankan tekanan mereka. Dengan itu,  setiap anggota keluarga akan berasa diri mereka diberikan perhatian oleh ahli keluarga yang lain. Aktiviti keluarga seperti gotong-royong dan hari keluarga patut diadakan dari semasa ke semasa supaya mengeratkan silaturahim sekeluarga.

Secara tuntasnya, segala langkah di atas tidak akan berjaya sekiranya tidak mendapat kerjasama daripada semua ahli keluarga seperti ibu bapa, abang dan kakak. Slogan “Keluargaku, syurgaku”, dan “Semakin hari semakin sayang” patut dihayati oleh seisi komuniti kita supaya melahirkan masyarakat madani dan sakinat.

101 replies on “Peranan Keluarga dalam Menangani Gejala Sosial”

ade x karangan berkaitan dengan bahasa kebangsaan yang patut dipupuk sejak kecil lagi….sye tanye sebab sekarang bulan bahasa kebangsaan?

Perlu ke dibuat tanda “…..” ketika meletakkan peribahasa.Setahu saya kita hanya terus masukkannya tanpa perlu meletakkan tanda tersebut.

memang terpegun apabila eira baca..sangat menarik..eira masih belum mampu untuk membuat karangan sebaik ini..mungkin akan ada idea untuk mengarang selepas membaca karangan ini..

TERIMA KASIH!! KARANGAN NI MEMPUNYAI AYAT YANG DRAMATIS DAN CUKUP SEMPURNA!! KARANGAN NI DAPAT MEMBANTU SAYA UNTUK MENYIAPKAN ASSIGNMENT SAYA… TP BOLEH X TOLONG BERIKAN KARANGAN SPM “GEJALA SOSIAL BERLAKU SEBAGAI AKIBAT MASALAH KELUARGA YANG BERLAKU DALAM KELUARGA?”

saya dah tak tahu nak ckap ape lagi…karangan ckgu semuanya bagus sngat….saya tergamam dgn penggunaan kosa kata yg ckgu gunakan….ckgu the best la 🙂 ……..

peranan keluarga boleh ke semua dimasukkan ibu bapa??sy buat mcm 2 tp ble sedar takot tersalah…tidakkah terslh pihak..ini soalan spm 2011

Saya suka karangan ini dan karangan ni sangat membantu saya.Boleh tak Cikgu Tan tunjukkan karangan tentang Yang Dipertuan Besar.Saya rasa masa ni la sesua untuk tulis karangan ini.Terima kasih.

the karangan was really good and was helpful for me.i learnt a very good lesson after reading and “understanding” this karangan.
now i know that spending more time with MY family is more important and BETTER than alone. i love my family so much that i am even going to sleep with them now.i am going to make make my family the best,happiest family everybody has met.thank you.

TERIMA KASIH
THANK YOU
NANDRI
SIE SIE

cikgu org lain nok karangn tp cikgu sye nok rangka…karangn nih pnjang sngt susoh nok cari isi…hehehe…tp takpelah…seronok jgak baca…hihihi

bagus . terima kasih cikgu . tapi masih perlu mantapkan lagi . ada imbuhan yang tak spatutnya dletakkan . sekadar perkongsian 🙂 .. apa2 pun , terima kasih .

Karangan ini buat saya dapat markah penuh dalam peperiksaan awal tahun kerana menjadikannya sebagai contoh karangan ….. Terima Kasih…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *