Categories
Uncategorized

Cara anda mencegah penyakit H1N1

Soalan:                        Penyakit H1N1 yang melanda negara kita telah menyebabkan banyak warganegara kita menghadapi kematian. Sebagai insan yang prihatin, apakan peranan atau tindakan anda untuk mencegah penyakit ini?

Pada bulan April 2009,  penyakit H1N1 yang juga terkenal sebagai influenza A telah merebak dari Mexico ke seluruh dunia.  Sesungguhnya penyakit ini merupakan selesema babi yang lazimnya berjangkit dalam tubuh badan binatang ini. Penyakit ini telah mengalami perubahan genetik sehingga mula menjangkiti badan manusia. Ternyata penyakit ini bukan sahaja menggugat kesihatan manusia sejagat malah menyebabkan banyak nyawa melayang di seluruh dunia.  Setakat  awal bulan Ogos  2010,  sebanyak 11,500 orang penduduk Malaysia telah menghidap penyakit ini dan sebanyak 91 orang telah menemui ajal di negara kita.  Penyakit ini telah mengancam sosioekonomi negara kita, terutamanya sektor pelancongan dan perkhidmatan. Sebagai insan yang bertanggungjawab, saya perlu mengetahui cara-cara yang berkesan untuk mencegah penyakit ini.

Untuk mencegah penyakit ini, terlebih dahulu saya perlu melengkapkan diri dengan pelbagai ilmu pengetahuan dan maklumat yang lengkap tentang penyakit ini.  Hal ini demikian kerana pengetahuan dan maklumat yang betul dapat  membantu saya untuk menjauhi penyakit tersebut, terutamanya informasi tentang punca berlakunya penyakit , simptomnya dan cara-cara untuk mencegahnya. Seperti peribahasa, “Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.”  Sehubungan dengan itu saya akan berusaha  memperoleh maklumat tersebut daripada pelbagai wahana, seperti televisyen, Internet,  dan Kempen Anti-H1N1 yang dianjurkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Dengan kata lain, setiap insan perlu memiliki pengetahuan sebelum bertindak untuk mencegah penyakit yang membawa maut ini.

Amalan menjaga kebersihan diri dan persekitaran merupakan inisiatif yang prioriti kepada setiap individu untuk mencegah penyakit berjangkit, termasuklah wabak H1N1. Rentetan daripada itu, saya perlu sentiasa memastikan fizikal saya sentiasa bersih.  Kata orang tua-tua, “Kebersihan merupakan satu keimanan”.  Saya akan sentiasa mencuci tangan dengan cara yang betul dan menggunakan sabun antibakteria, terutamanya balik dari luar.  Selain itu  saya akan memastikan persekitaran rumah saya bersih. Dalam konteks ini, saya akan mengadakan gotong-royong  di rumah. Setiap anggota keluarga  saya akan bekerjasama bagai hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicecah untuk menjalankan pembersihan, tamsilnya mencuci tandas, mengelap lantai dan meja. Kegiatan sedemikian  bukan sahaja dapat mengintimkan silaturahim sekeluarga tetapi juga dapat mencelikkan kesedaran sekeluarga tentang kepentingan menjaga kebersihan persekitaran. Amalan menjaga kebersihan merupakan tindakan berjaga-jaga untuk menghadapi semua jenis penyakit berjangkit.

Tindakan menerima suntikan vaksin juga merupakan cara pencegahan yang bijaksana. Kita harus sedar bahawa golongan yang berisiko tinggi harus disuntik vaksin sebagai tindakan  berjaga-jaga. Antaranya, golongan yang berisiko tinggi ialah golongan tua, kanak-kanak, berpenyakit asma, ibu yang berbadan dua dan sebagainya.  Jika saya sering menghadapi penyakit asma atau sistem pernafasan yang bermasalah, saya harus menerima suntikan vaksin di hospital atau klinik yang berdekatan. Hal ini dapat mencegah saya daripada penyakit H1N1 yang dapat membawa maut kepada hayat saya. Bagaimanapun vaksin yang sedia ada belum lagi menjamin keselamatan yang seratus peratus dan barang kali terdapat kesan sampingan.

Di samping itu, saya harus memakai topeng mulut (penutup mulut dan hidung) sebagai tindakan pencegahan.  Ketika demam dan batuk, sebagai insan yang bertanggungjawab, saya harus memakai topeng mulut agar tidak menyebarkan bakteria atau wabak kepada keluarga dan rakan saya. Pada masa yang sama, saya perlu sentiasa memakai topeng mulut  seandainya  ada orang yang sentiasa batuk di sekeliling saya. Ketika berada  di tempat  tumpuan khalayak ramai,  bertopeng mulut adalah amalan yang terbaik untuk menjauhkan diri daripada pelbagai wabak. Sebagai contohnya, setelah dilanda penyakit SARS, penduduk Hong Kong sentiasa bertopeng mulut di tempat awam seperti di MRT dan pasar raya. Hakikatnya  mereka berjaya meminimumkan kadar kematian ketika dilanda penyakit Wabak H1N1.  Oleh itu, saya juga akan menasihati ahli keluarga dan rakan saya yang sedang demam atau berbatuk supaya memakai topeng mulut sebagai tanggungjawab mereka untuk meminimumkan penyakit ini. Hal ini selaras dengan peribahasa, “cegah sebelum parah.”

Pada masa yang sama, saya perlu senantiasa mengamati simptom influenza A yang mungkin berlaku pada diri sendiri atau orang lain.  Simptom wabak ini ialah demam hingga 38 C, batuk, bersin dan berhingus .  Jika saya mendapati  bahawa saya terdapat simptom tersebut, saya segera mendapat rawatan dari hospital atau klinik yang berdekatan. Selain banyak minum air dan mengambil ubat yang ditetapkan , saya perlu mengkuarantin diri sekurang-kurangnya 7 hari. Jika keluarga saya atau kenalan saya yang baru balik dari negara yang sedang dilanda penyakit tersebut,  saya pasti akan memujuknya supaya mengkuarantin diri di rumah beberapa hari untuk berehat walaupun belum dikesan ada simptom tersebut.  Tidak dapat dinafikan bahawa wabak dapat disebar secara global kerana sistem penerbangan yang canggih sekarang. Ingatlah seruan Kementerian Kesihatan, pencegahan wabak merupakan tanggungjawab kita bersama. Jika kita semua dapat berjaga-jaga dan sanggup mengkuarantin diri ketika terdapat simptom wabak tersebut, H1N1 tidak akan berleluasa secara drastik.

Secara tuntasnya, jika setiap individu dapat memikul tanggungjawab untuk mencegah penyakit H1N1,  saya pasti bahawa penyakit ini dapat dibendung sehingga mencapai kadar sifar. Pihak Kementerian Kesihatan dan kabinet kerajaan harus sentiasa bertindak bijaksana bagai menarik rambut dalam tepung  terhadap penyakit berjangkit. Tindakan sediakan payung sebelum hujan harus dilakukan oleh para pegawai kesihatan untuk menghadapi sebarang penyakit berjangkit. Segenap lapisan masyarakat juga perlu dididik dan dinasihati supaya mempunyai kesedaran untuk mencegah semua jenis penyakit.  Bak cogan kata, “Rakyat Sihat, Negara Maju.”

13 replies on “Cara anda mencegah penyakit H1N1”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *