Categories
Uncategorized

Cara-cara Mengelakkan berlakunya banjir -edisi khas untuk aras sederhana

Atas permintaan sseetengah pelajar yang agak lemah dalam bahasa Malaysia, cikgu cuba memudahkan karaangan ini dengan bahasa yang ringkas dan mudah difahami. Semoga karangan ini membolehkan pelajar yang lemah ke arah kepujian Bahasa Malaysia dalam SPM.

Karangan Cara-cara mengelakkan berlakunya banjir
Pada bulan Disember 2006 dan Januari 2007, banjir telah menenggelami bandar Kota Tinggi dan Batu Pahat di Johor. Sebanyak 100,000 orang mangsa terpaksa berpindah ke pusat pemulihan mangsa banjir. Selain faktor cuaca, kejadian banjir turut berkait rapat dengan perbuatan manusia yang tamak haloba dan tidak menjaga alam sekitar kita. Bak kata peribahasa, “di mana batang terguling, di situ cendawan tumbuh” semua pihak perlu mengaturkan usaha-usaha untuk mengelakkan berlakunya banjir.
Untuk membendung berlakunya musibah ini, terlebih dahulu kerajaan harus mempertahankan hutan yang sedia ada. Hal in demikian kerana hutan merupakan kawasan tadahan air semula jadi. Air hujan yang lebat akan diserapkan ke dalam perut bumi kita melalui akar tumbuh-tumbuhan. Sehubungan dengan itu, kerajaan harus menggubal akta untuk melestarikan hutan rimba kita. Penguatkuasaan undang-undang harus dilaksanakan agar menjatuhkan hukuman yang berat terhadap mereka yang sanggup melakukan pembalakan haram. Natijahnya, usaha memelihara dan memulihara hutan berupaya untuk membendung banjir.
Bukan itu sahaja, sistem saliran di negara kita perlu diperbaik sebelum berlakunya banjir. Kebanyakan longkang dan parit sempit sahaja dan tidak dapat memuat kapasiti air hujan yang lebat. Lebih-lebih lagi sungai kita semakin cetek akibat hakisan tanah kerana penerokaan hutan dan sampah yang tersumbat. Dalam konteks ini, kerajaan setempat dan Jabatan Kerja Raya perlu membina longkang dan parit yang konkrit di samping mendalamkan sungai. Para pekerja majlis perbandaran perlu sentiasa membersihkan sampah yang terdapat di longkang, parit dan sungai. Lantas, kerajaan perlu menaik taraf sistem saliran di negara kita daripada berlakunya banjir kilat.
Di samping itu, media massa perlu mengadakan kempen supaya orang ramai memiliki kesedaran sivik terhadap alam sekeliling kita. Khalayak ramai perlu diingatkan supaya tidak membuang sampah ke dalam parit dan sungai kita, terutamanya penghuni rumah setinggan di sepanjang tebing sungai. Iklan, dokumentari, rencana dan forum perlu diadakan supaya masyarakat kita mencintai alam sekeliling kita . Hakikatnya, masyarakat kita perlu diingatkan supaya tidak membuang sampah ke dalam sistem saliran kita.
Secara tuntasnya, banjir merupakan bencana alam yang tidak dapat dielakkan tetapi risiko atau kerugian akibat banjir dapat diminimumkan jika semua pihak bekerjasama untuk menanganinya. Bak kata peribahasa, “Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna”, kita perlu mencintai alam sekitar daripada menyesal setelah menerima padahnya.
(355 patah Perkataan)

2 replies on “Cara-cara Mengelakkan berlakunya banjir -edisi khas untuk aras sederhana”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *