Categories
Uncategorized

Novel Cempaka Putih Untukmu (Novel Tingkatan Tiga 2012 bagi Zon Johor, Sabah dan Sarawak)

Bermula tahun 2012, novel Tingkatan Tiga akan ditukar semula. Bagi Zon Johor, Sabah dan Sarawak, novel komponen sastera ialah Cempaka Putih Untukmu. Karya daripada Puan Rohani Deraman. Setelah cikgu membaca buku novel ini, saya mendapati bahawa novel ini memang sesuai sebagai bahan bacaan Tingkatan Tiga. Bahasa yang digunakan bersahaja dan mudah difahami sesuai untuk semua pelajar yang terdiri daripada pelbagai bangsa. Novel ini yang bertemakan persahabatan antara dua kaum juga selaras dengan hasrat negara kita untuk melahirkan masyarakat yang harmoni.  Perkembangan plot secara kronologi akan memudahkan pelajar memahami cerita berkenaan tetapi menarik kerana disispkan pelbagai kejutan dan saspens. Tahniah dan Syabas kepada Puan Rohani Deraman yang berjaya menghasilkan karya yang bermutu untuk remaja kita.  Semoga beliau akan terus berjuang untuk menghasilkan karya yang lebih unggul dan terbilang.

Seterusnya saya akan berusaha untuk menyediakan pengetahuan komsas tentang novcl tersebut kepada pelajar Tingkatan Tiga 2012 sebagai rujukan.

Sinopsis tentang Novel Tingkatan Tiga 2011 -Cempaka Putih Untukmu

Tema dan Persoalan Novel Cempaka Putih Untukmu

Watak dan Perwatakan Novel Cempaka Putih Untukmu

Latar Novel Cempaka Putih Untukmu

Nilai dan Pengajaran Novel Cempaka Putih Untukmu

59 replies on “Novel Cempaka Putih Untukmu (Novel Tingkatan Tiga 2012 bagi Zon Johor, Sabah dan Sarawak)”

Terima kasih Cikgu Tan. Saya ada satu permintaan. Harap cikgu boleh mempenuhi permintaan saya. Adakah boleh cikgu menulis tentang plot dan teknik plot serta gaya bahasa Novel Cempaka Putih Untukmu. Jikalau tidak boleh, tidak mengapa. Terima kasih untuk kerjasama cikgu dan maaf mengganggu.

Terima kasih banyak atas perkongsian ilmu ini. Saya cuba juga cari buku panduan guru yang dikeluarkan oleh ppk. Nampaknya belum ada ya.

cikgu boleh tak saya mintak tunjuk ajar daripada cikgu tentang plot dan teknik plot dan juga gaya bahasa tentang novel tingkatan 3 yang baharu ini iaitu novel cempaka putih untukmu

Salam sejahtera Ckgu Tan.
Terima kasih atas perkongsian nota dan karangan pada blog ini. Sesungguhnya bahan rujukan ini amat bernilai kepada saya sebagai pelajar.
Semoga Tuhan memberkati cikgu dan keluarga.

Terima kasih banyak-banyak cikgu.

Terima kasih cikgu kerana maklumat terkini tentang novel terbaru tingkatan 3. Saya mohon izin untuk menjadikan nota cikgu sebagai rujukan.

Terima kasih.

Selamat Sejahtera Cikgu Tan,bolehkah saya meminta tolong supaya dapat ‘copy \paste’ nota-nota novel ini kerana ingin memuat turunkan nota tersebut ke iPad.Ini ialah supaya saya dapat membuat rujukan dengan cepat kerana saya membawa iPad saya ke mana-mana tempat saya pergi.Harap Cikgu dapat memberi kerjasama.Terima Kasih.

. akhirnya dapat juga .
. boleh siapkan nota komsas tanpa tunggu cikgu .
. thanks b’banyk kat cikgu bahasa melayu saya sebab sruh cari dekat internet @http://twoohiok.wordpress.com.
. thanks juga dekat cikgu sebab sediakan sinopsis,tema & persoalan, watak, latar, dan nilai pengajaran CEMPAKA PUTIH ini ..

Terima kasih Cikgu Tan…saya juga mengajar tingkatan 3…tapi belum berkesempatan nk menyediakan bahan tersebut kerana buku rujukan baru saja keluar minggu lalu. Bahan ini benar-benar membantu saya dan rakan-rakan saya yang lain. Izinkan kami berkongsi bahan tersebut dengan cikgu.

ok..dah bace novel ni..sedih gile cite ni..lagi2 part yg last2 tuh..meleleh air mata..punye la best aq bace n aq fahami..sampai ujian pon dapat A (+ lagi tuh)

Cikgu Tan , blog nie cntik 🙂 strusnya sya ingin kn prtolongan tntang plot & teknik plot . Smua dlm senarai yg tlah cikgu paparkan atau kongsi telah d’pljari sejak sem1 lgi. .cuma plot yg blum lgi . mohon tunjuk ajar lebih. blog Cikgu menarik rmai minat pljar. sya minta maaf jika t’ksar bhsa. .prtolgn cikgu sngt d’harapkn oleh pljar sprti kmi. Dgn bantuan blog ini , sya sndiri enjoy nmpk blog yg cntik dan simple cikgu. mohon d’tmbahkan lgi tunjuk ajar nya. Terima Kasih atas blog ini. Semoga Tuhan Memberkati.
Sekian

Leave a Reply