Categories
Uncategorized

Sinopsis Novel Sejambak Bakti (2015)

Bab 13: Dendam Membawa Padah

Keesokan hari, Munir, Leong dan Silvam disuruh ke bilik pengetua kerana terdapat aduan bahawa mereka dituduh memikul Razali. Setelah disoal siasat, Cikgu Syamsudin mengambil keputusan untuk merotan Munir, Leong dan Silvam di dalam bilik pengetua.


Bab 14: Berita Gembira

Cikgu Zulkifli mengumumkan bahawa Razali telah dipilih untuk menyertai kursus koperasi di Petaling Jaya. Ahli lembaga pengarah koperasi sekolah yang lain telah memberikan ucapan tahniah kepada Razali. Pada suatu petang, Cikgu Zulkifli, Mak Sopiah, Harun, Swee Lan dan Ramlah telah tiba di stesen bas untuk menghantar Razali yang akan menaiki bas ke Petaling Jaya.


Bab 15: Budi Baik Dikenang juga.

Razali bersama-sama dengan peserta kursus seluruh koperasi sekolah Malaysia telah menghadiri kursus di Maktab Kerjasama, Petaling Jaya selama satu minggu. Penceramah itu telah menyatakan bahawa generasi muda harus menyedari peranan koperasi dan dapat menjadi pemimpin koperasi yang berjaya di negara kiga. Selepas kursus, para peserta dibawa melawat ke Jabatan Pembangunan Koperasi Malaysia di Kuala Lumpur dan tempat-tempat di sekitar Kuala Lumpur. Razali berasa amat terhutang budi kepada Jabatan pembangunan Koperasi Malaysia kerana memilih mereka untuk menghadiri kursus tersebut.


Bab 16: Kesan Kunjungan

Setelah seminggu kemudian, Razali balik ke sekolah semula. Dalam mesyuarat koperasi sekolah, Razali telah memberikan laporan ringkas tentang pengetahuan yang diperoleh daripada kursus itu. Cikgu Syamsudin juga mengemukakan usul, iaitu sama ada mereka akan menyertai pertandingan untuk memilih koperasi yang maju, berjaya dan baik pentadbirannya yang dianjurkan oleh Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia (ANGKASA). Swee Lan memberikan cadangan supaya mereka masuk pertandingan itu. Akhirnya semua ahli lembaga pengarah bersetuju atas cadangan itu. Cikgu Hassan mengharapkan semua ahli lembaga pengarah berusaha dan menunjukkan semangat untuk memajukan koperasi mereka pada tahun itu.

60 replies on “Sinopsis Novel Sejambak Bakti (2015)”

terlalu pnjg ….saya tgk dlm buku lagi pendek daripada ini dan dpt difahami lagi dgn jelas

Thank you cikgu tan…..but i think this is not what i want…..i want a simply sipnosis

kalau boleh….buatlah sinopsis keseluruha cerita lain kali…tapi thanks sebab dh buatkan yg mcm ni pon dh membantu….

Terima kasih cikgu atas perkongsian ini. Tahun ni saya PT3,nak buat revision dari tingkatan 1. saya doakan semua calon calon PT3 memperolehi markah cemerlang ye πŸ˜€ Doakan untuk saya jugak πŸ™‚

Leave a Reply