Categories
Uncategorized

Sinopsis Novel Sejambak Bakti (2015)

21. Hidup yang Dirundung Malang

Razali berlegar-legar di tengah sawah. Dia cuba mencari ketenangan di pondok sawah itu. Dia berasa sedih atas nasib yang malang. Dia tidak tahu di mana ayahnya. Dia asyik termenung tenang fitnah yang dilemparkan terhadapnya. Mak Sopiah cuba menenangkan jiwa Razali. Sekali lagi, Razali meminta ibunya supaya memberitahu keadaan ayahnya. Mak Sopiah menangis dan merayu Razali supaya tidak meninggalkannya. Mak Sopiah tetap enggan memberitahu Razali siapa ayahnya kerana tidak mahu membangkit peristiwa pahit pada masa dahulu. Razali memeluk ibunya dan berjanji bahawa dia tiak akan menyakiti hati ibunya lagi.


22. Misteri Berakhir

Cikgu Zulkifli bergegas ke kedai koperasi kerana diberitahu oleh SweeLan danMarzuki bahawa kedai koperasi dicerobohi lagi. Pengetua , Cikgu Syamsudin sangat marah atas kejadian itu dan mengambil keputusan untuk memeriksa beg dan pakaian murid satu demi satu. Akhirnya Cikgu Hassan berjaya mengesan murid yang menceroboh kedai koperasi itu, iaitu Munir. Dari beg sekolah Munir, Hassan telah mendapat kunci yang sama dengan nombor kunci kedai koperasi mereka dan sehelai wang kertas RM10.00 yang terdapat huruf β€˜K’ seperti yang ditulis oleh Cikgu Hassan. Cikgu Zulkifli sangat kesal atas perlakuan Munir. Ketika ditanya oleh Cikgu Syamsudin, Munir mengakui bahawa dialah menceroboh kedai koperasi untuk memfitnah Razali kerana tidak suka Ramlah yang sering mendekati Razali. Cikgu Syamsudin mengambil keputusan untuk menghukum Munir. Beliau akan mengadakan mesyuarat dengan guru-guru disiplin untuk menentukan hukuman yang sepatutnya.


23. Hukuman

Mengikut keputusan mesyuarat guru disiplin sekolah itu, Munir akan dirotan di hadapan perhimpunan sebanyak 3 kali. Kedua-dua ibu bapa Munir juga diberitahu dahulu dan mendapat kebenaran dengan harapan disiplin Munir akan berubah. Cikgu Muniam telah mengumumkan kesalahan yang dilakukan oleh Munir. Munir akan dirotan oleh Pengetua sendiri dan digantung persekolahannya selama seminggu. Ketika tampil ke depan, tiba-tiba Munir menghulurkan tangan dan meminta maaf kepada Razali. Razali mengangguk-angguk lalu memeluk tubuh Munir. Mereka berpelukan. Air mata Razali berderaian. Semua warga sekolah terharu. Cikgu Syamsudin mengingatkan semua pelajar supaya peristiwa itu sebagai pengajaran.


24. Memasuki Dunia Baharu

Ketika selesai menunaikan solat, Munir tiba di halaman rumah Razali. Munir datang untuk meminta maaf kepada Pak Zakaria dan Mak Sopiah. Dia mengakui kesalahannya dan membuat fitnah sehingga menjejaskan nama baik keluarga Razali. Pak Zakaria memaafkan Munir yang telah insaf akan kesalahannya. Selain itu, Munir juga datang untuk meminta Razali supaya boleh mengajarnya memandangkan peperiksaan SPM semakin menjelang. Razali tidak keberatan untuk membantu Munir dalam pelajaran. Munir terharu atas budi Razali dan merasai dirinya menjadi orang baharu dalam hidupnya. Dia telah mendapat seorang sahabat baharu.

60 replies on “Sinopsis Novel Sejambak Bakti (2015)”

terlalu pnjg ….saya tgk dlm buku lagi pendek daripada ini dan dpt difahami lagi dgn jelas

Thank you cikgu tan…..but i think this is not what i want…..i want a simply sipnosis

kalau boleh….buatlah sinopsis keseluruha cerita lain kali…tapi thanks sebab dh buatkan yg mcm ni pon dh membantu….

Terima kasih cikgu atas perkongsian ini. Tahun ni saya PT3,nak buat revision dari tingkatan 1. saya doakan semua calon calon PT3 memperolehi markah cemerlang ye πŸ˜€ Doakan untuk saya jugak πŸ™‚

Leave a Reply