Categories
Uncategorized

Sinopsis Novel Sejambak Bakti (2015)

25. Harapan Berbunga Indah

Pada suatu hari, tiga orang hakim Pertandingan Koperasi Sekolah-sekolah dari ANGSAKA datang untuk menghakimi Koperasi Sekolah Menengah Teknik Pertanian Seri Kayangan. Mereka meneliti barang jualan, buku-buku akaun dan sebagainya di kedai koperasi. Kemudian mereka juga meninjau projek ternakan ayam telur dan bilik bacaan yang disediakan oleh koperasi sekolah itu.
Pada pagi itu, mua murid Sekolah Menengah Teknik Pertanian Seri Kayangan berbaris dalam perhimpunan. Pengarah Jabatan Pembangunan Koperasi Negeri hadir bersama, termasuk beberapa orang ibu bapa yang dijemput khas. Jabatan Pembangunan Koperasi Negeri Perlis dijemput untuk berucap dan seterusnya menyampaikan hadiah. Beliau mengumumkan bahawa Koperasi Sekolah Menengah Teknik Pertanian Seri Kayangan berjaya menjadi johan dalam Pertandingan Koperasi Sekolah-sekolah pada tahun itu. Razali dipilih untuk menerima piala daripada pengarah itu. Semua guru dan pelajar bertepuk tangan dengan gembira. Razali juga dijulang oleh empat orang ahli lembaga pengarah dan diarak mengelilingi perhimpunan itu.
Setelah perhimpunan tamat, Mak Sopiah dan Pak Zakaria ternampak seorang lelaki tua dan dapat mengesan lelaki itu ialah Ramli. Mereka bersalaman. Cikgu Syamsudin berasa ada sesuatu rahsia dalam pertemuan itu. Beliau segera menjemput mereka ke bilik pejabatnya, termasuk pengarah.


26. Terbuka Rahsia

Encik Ramli mula membuka rahsia antara mereka. Menurut Ramli , dia tinggal di Melaka, anaknya Ramlah tinggal bersama dengan abangnya seorang polis di kampung. Ramli mengatakan bahawa Mak Sopiah ialah bekas isterinya. Kira-kira 16 tahun yang lalu, dia telah bercerai dengan Mak Sopiah dan meninggalkan anak lelaki . Ketika itu, dia sebagai tentera di Seremban. Selepas itu, Pak Zakaria telah mengambil Mak Sopiah sebagai isteri. Setelah tamat tempoh perkhidmatan sebagai tentera, Pak Zakaria telah membawa Mak Sopiah dan Razali tinggal di situ. Sebaliknya Ramli balik ke Melaka dan berkahwin dengan seorang janda beranak tiga di Melaka. Selama ini, Pak Ramli tidak tahu tempat Razali dan ibunya berada. Mak Sopiah mengatakan bahawa dia tidak mahu memberitahu Razali tempat ayahnya berada kerana takut Razali akan meninggalkannya.
Razali dan Ramlah dipanggil ke pejabat Pengetua, Razali diberitahu bahawa ayah yang dicarinya selama ini ialah ayah kepada Ramlah yang berada di bilik itu. Setelah mendengar penjelasan ayah tirinya, Razali segera menerpa dan mencium tangan Pak Ramli. Ramlah terkejut kerana Razali ialah saudaranya. Mereka tersenyum riang melihat pertemuan itu. Encik Ali, Pengarah Jabatan Pembangunan Koperasi Negeri mengatakan bahawa sungguh besar jasa koperasi sekolah kerana dapat mempertemukan anak dengan ayahnya. Rupa-rupanya bersempena dengan kejayaan koperasi, Razali dapat bertemu dengan ayahnya yang dicari-carinya selama ini. Mereka bersama-sama ketawa dengan riang.

60 replies on “Sinopsis Novel Sejambak Bakti (2015)”

terlalu pnjg ….saya tgk dlm buku lagi pendek daripada ini dan dpt difahami lagi dgn jelas

Thank you cikgu tan…..but i think this is not what i want…..i want a simply sipnosis

kalau boleh….buatlah sinopsis keseluruha cerita lain kali…tapi thanks sebab dh buatkan yg mcm ni pon dh membantu….

Terima kasih cikgu atas perkongsian ini. Tahun ni saya PT3,nak buat revision dari tingkatan 1. saya doakan semua calon calon PT3 memperolehi markah cemerlang ye πŸ˜€ Doakan untuk saya jugak πŸ™‚

Leave a Reply